Ljusbehandling av psoriasis

Först av allt så vill jag önska er alla en riktigt fin och mysig Lucia idag!
 
Jag tänkte ge lite mer information kring ljusbehandling av psoriasis som har till uppgift att ha en läkande effekt på psoriasisen.
 
Det finns några olika former av ljusbehandling av psoriasis utöver vanlig solning UTOMHUS EJ I SOLARIUM:
  • UVB - kortvågig ultraviolett strålning som har en läkande effekt och minskar klåda
  • PUVA - långvågig ultraviolett strålning används vid svår psoriasis och ljusbehandlingen ges i kombination av tablettbehandling
  • BUCKY - ytlig röntgen / mjukröntgen som ges vid svårbehandlad psoriasis, oftast i hårbotten men också på kroppen i övrigt, brukar vara att man får behandling en gång i veckan och maximalt åtta sexveckorsperioder för att inte få några biverkningar.
 
Observera att vanligt solariesolande inte ger behandlande effekt på psoriasis.
Ljusbehandling är kraftig strålning så det är viktig att man håller koll på sin hud så att det inte uppkommer hudförändringar för det finns ökad risk att drabbas av hudcancer samt att hudet kan åldras lite snabbare vid denna behandling.
Det är viktigt att behandla sig med UVB och annan liknande behandling kontrollerat!
Det finns ca 10-20 procent av de som har psoriasis som INTE blir hjälpta av ljusbehandling.
UVB behandling är effektiv och hjälper många på grund av att det hämmar celldelningens hastighet så att den blir mer normal än vad den annars är vid psoriasissjukdom.
UVB strålningen påverkar vissa celler i hud och blod och påverkar kroppens kontrollmekanismer av immunsystemet som har betydelse för läkningen.
 
Man behandlas oftast i en cylinderkabin (helkropp) finns även mindre varianter för fötter och händer till exempel och man börjar med ca 20 sekunder och vid slutet av behandlingarna är man uppe i ca 4 minuter, då solar man i omkring 2-3 gånger i veckan, totalt blir det 25-30 behandlingstillfälle.
Man får inte mer än 2 behandlingsserier om året!
Man är extra försiktig vid behandling av barn!
Behandlas man med någon form av gel/salva som ökar läkandet behöver man gå på färre behandlingar men allt är som vanligt individuellt och i samråd med sin läkare.
 
Många blir också hjälpta av vanligt sommarsolande men UVB är mer effektiv och kraftfullt.
D-vitamin är något psoriatiker behöver, vilket bland annat omvandlas i kroppen naturligt via en solig promenad då solens strålar tränger in i huden och sedan förvandlas de till D-vitamin, men det finns även i vissa läkemedel!

Tack Nollvision.se!

Tack för den stora möjligheten Nollvision.se att ni vill publicera mig hos er, det är en stor ära för mig att ni gav mig förfrågan, det betyder väldigt mycket att få sprida informationen vidare via er, Tack!
 
(Klicka på länken för att komma till min artikel på Nollvision.se)
 
(Print screen från första sidan på Nollvision.se, finns även under Debattartiklar m.fl - blev så glad när jag fick se detta, trodde inte det var sant :D)

Blodfetterna, högt värde på det onda kolesterolet fortfarande.

 
Som jag skrivit tidigare har jag ju höga blodfetter, vilket kan resultera i hjärt -och kärlsjukdomar...
Har tagit Simvastatin som ska sänka det onda kolesterolet och idag ringde min husläkare och meddelade att det har sänkts men att det fortfarande är för högt, värdet får max ligga på 2,5 punkt och slut enligt en massa studier annars finns det stor risk att drabbas av hjärt -och kärlsjukdomar, så vi ska öka min dos till det dubbla så får vi se hur resultatet blir när jag ska på återbesök hos diabetessköterskan för då tar man alltid prover en vecka innan och då ska vi ta ett för kolesterolet på samma gång.
 
 
Om tre månader kommer det en kallelse till reumatologen för att checka upp hur det egentligen står till med mina leder om det är psoriasisen eller ej.
 
 
Vill tipsa om en sajt som heter Julradio.se
De spelar härlig julmusik dygnet runt hela julen :)