Vad är psoriasis, vad händer i kroppen och vilka följdsjukdomar som kan uppkomma

 
PSORIASIS ÄR EN SJUKDOM SOM ALDRIG SMITTAR!
 
Vad händer?
Varför yttrar sig sjukdomen så som den gör?
Psoriasis påverkar hela kroppen.
De röda fläckarna kommer för att immunförsvaret missförstår sin roll, immunförsvaret börjar motarbeta kroppen, i det här fallet framförallt hudcellerna.
Istället för att lindra en nuvarande inflammation, startas en process som skadar kroppens celler, processen avtar då och då, och då minskar / försvinner symptomen.
Men inflammationsprocessen börjar sen om på nytt med nya utslag som följd.
Under denna process pågår en enorm nybildning av hudceller, det ger förtjockningar i huden, på grund av att överskottet av celler blir för stort, nyproducering av små blodkärl bildas också.
Hudcellerna "fjällar" av, för att kroppen ska hinna med och även naglarna kan påverkas
av denna enorma cellbildning.
Övre hudlagret byts ut på cirka 4-6 veckor när man har en frisk hud, men om man har psoriasis går det på bara några dagar därför får man fjällbildningar.
Psoriasis uppkommer gärna i ärr eller sår, går du i tankar på att tatuera dig så finns risken
att det sprids i tatueringen.
Psoriasis går inte bara på huden utan också andra vävnader i kroppen därför är risken ökad att få andra sjukdomar även invärtes så som psoriasisartrit (ledinflammationer och eller också inflammation i senfästena), stroke, ögonsjukdom och hjärt-och kärlsjukdomar, mag-och tarmproblem och
vissa utvecklar också diabetes av sjukdomen.
Ungefär en 3:e del av alla med psoriasis lider av att de har ont i lederna, och en tiondel av de med psoriasis får diagnosen psoriasisartrit.
Cirka 30% av de som lider av psoriasisartrit får besvär med inflammationer i ryggraden och nacke som kallas pelvospondylit och av dessa kan man få hemsk värk av.
Det är inte självklart att man bara har en typ av psoriasis man kan också drabbas av fler typer.
Psoriasis är en kronisk sjukdom som inte går att bota idag utan man kan bara lindra den.
Var rädd om dig!