Ljusbehandling av psoriasis

Först av allt så vill jag önska er alla en riktigt fin och mysig Lucia idag!
 
Jag tänkte ge lite mer information kring ljusbehandling av psoriasis som har till uppgift att ha en läkande effekt på psoriasisen.
 
Det finns några olika former av ljusbehandling av psoriasis utöver vanlig solning UTOMHUS EJ I SOLARIUM:
  • UVB - kortvågig ultraviolett strålning som har en läkande effekt och minskar klåda
  • PUVA - långvågig ultraviolett strålning används vid svår psoriasis och ljusbehandlingen ges i kombination av tablettbehandling
  • BUCKY - ytlig röntgen / mjukröntgen som ges vid svårbehandlad psoriasis, oftast i hårbotten men också på kroppen i övrigt, brukar vara att man får behandling en gång i veckan och maximalt åtta sexveckorsperioder för att inte få några biverkningar.
 
Observera att vanligt solariesolande inte ger behandlande effekt på psoriasis.
Ljusbehandling är kraftig strålning så det är viktig att man håller koll på sin hud så att det inte uppkommer hudförändringar för det finns ökad risk att drabbas av hudcancer samt att hudet kan åldras lite snabbare vid denna behandling.
Det är viktigt att behandla sig med UVB och annan liknande behandling kontrollerat!
Det finns ca 10-20 procent av de som har psoriasis som INTE blir hjälpta av ljusbehandling.
UVB behandling är effektiv och hjälper många på grund av att det hämmar celldelningens hastighet så att den blir mer normal än vad den annars är vid psoriasissjukdom.
UVB strålningen påverkar vissa celler i hud och blod och påverkar kroppens kontrollmekanismer av immunsystemet som har betydelse för läkningen.
 
Man behandlas oftast i en cylinderkabin (helkropp) finns även mindre varianter för fötter och händer till exempel och man börjar med ca 20 sekunder och vid slutet av behandlingarna är man uppe i ca 4 minuter, då solar man i omkring 2-3 gånger i veckan, totalt blir det 25-30 behandlingstillfälle.
Man får inte mer än 2 behandlingsserier om året!
Man är extra försiktig vid behandling av barn!
Behandlas man med någon form av gel/salva som ökar läkandet behöver man gå på färre behandlingar men allt är som vanligt individuellt och i samråd med sin läkare.
 
Många blir också hjälpta av vanligt sommarsolande men UVB är mer effektiv och kraftfullt.
D-vitamin är något psoriatiker behöver, vilket bland annat omvandlas i kroppen naturligt via en solig promenad då solens strålar tränger in i huden och sedan förvandlas de till D-vitamin, men det finns även i vissa läkemedel!