Vad kan Psoriasis vara för den enskilt drabbade?

P - psykisk ohälsa
S - sorg
O - oro
R - rått bemötande
I - irriterande
A - asocialiserande
S - sammanförande av psoriatiker
I - instabilt sjukdoms förlopp
S - skamligt
 
Psoriasis innebär så otroligt mycket... många dagar är positiva men mycket är faktiskt negativt så är det bara.
Man försöker ju hålla skenet uppe och försöker leva så bra som möjligt men ibland blir det för mycket.
En del ord gick in i själva ordet Psoriasis här ovanför men det finns så mycket, mycket mer.
Allt är så klart individuellt hur man tacklar sin sjukdom men många kan nog känna igen sig i en psykisk ohälsa i kombo med den fysiska ohälsan såklart.
En hel del drar sig nog i stor del bakåt i vissa sociala sammanhang och vid vissa aktiviteter, vissa måste tänka en gång extra i val av kläder tillexempel särskillt säkert sommartid.
Att vara intim med någon kan vara mycket jobbigt.
Oro och skam och någon form av utanförskap och en oro för omvärldens reaktion till hur man ser ut på kroppen och oro för att känna utanförskap, även oro för att sjukdomens synliga fält ska spridas och det även invertes i form av artrit som hela 40% av oss med psoriasis riskerar att drabbas av och oro att folk tror att man har något som smittar så att de tar avstånd ifrån en.
Rädsla för följdsjukdomar som psoriasis kan orsaka och rädsla för om sjukdomen genetiskt
kan spridas till sina barn.
Depression kan förekomma.
Isolering finns det stor risk för i vissa fall.
Men något positivt är ju att sjukdomen kan sammanföra oss psoriatiker och att vi ger styrka till varandra tillsammans, att prata med dem som lever i ganska liknande situationer.
Dåligt självförtroende och sänkt självkänsla känner nog en hel del igen sig i.
Irritation och förtvivlan i att inte folk tar sjukdomen på allvar och att man vet att sjukdomen inte försvinner.
Sorg och ängslan för att man inte har någon form av botemedel för sjukdomen idag och att det inte finns så hemskt stor förståelse bland allmänheten vad sjukdomen är och vad den innebär, all sjukvård bör bli ännu mer uppdaterad och insatt kring sjukdomen och det runtom den!
Man har inga större rättigheter kring saker som rör sjukdomen bland annat mer omfattande förståelse och hjälp från olika instanser när man mår så dåligt när sjukdomen är som värst att man både fysiskt och psykiskt behöver sjukskrivning för att kroppen behöver återställa sig, sjukdomen går ju i skov eller annan hjälp tillexempel ekonomisk då behandlingar och läkarbesök blir kostsamma och psykisk hjälp kan behövas ibland när det blir som värst, hjälpen är väldigt knapp idag vill jag påstå kring ganska många saker i psoriasisens värld, det varierar kanske var i landet man bor men generellt bör den utökas betydligt!
 
Känslorna är många, säkert lika många som det finns psoriatiker.
Vi måste synas mer och det måste satsas mycket mer på oss, det kommer jag inte ge mig kring!
Så länge jag kan kommer jag slå ett slag för Psoriasis därför är denna blogg så viktig för mig och jag vet att så många lider som har psoriasis och som är anhöriga till de som har psoriasis och psoriasisartrit, vi behöver synas!
 
Hjälp mig hjälpa alla med Psoriasis!
Se oss som det vi är vi är inga smittospridare för Psoriasis SMITTAR ALDRIG!
 
Snart är det INTERNATIONELLA PSORIASISDAGEN den äger rum 29 OKTOBER!
 
♥♥♥